Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/load.php on line 585 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3597 ‘De selectie wordt moordend’ | Pim van Klink Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3597 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3597 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3597 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3597 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3597

‘De selectie wordt moordend’

November 4, 2011

zo citeerde Claudia Kammer in NRC George Lawson bij de presentatie van het nieuwe subsidiebeleid van het Fonds Podiumkunsten. Of hij daarbij tevreden of bezorgd heeft gekeken, wordt niet beschreven. Tevredenheid past bij de aangekondigde nieuwe maatregelen. Er is gekozen voor outputsubsidiering in plaats van de ongerichte exploitatiesubsidies en daarbij wordt  publieksbereik richtinggevend. Ook de vereenvoudiging van de spelregels is een stap in de goede richting. De maximering van het te subsidieren bedrag vind ik minder geslaagd en lijkt meer ingegeven door defensieve overwegingen. Het Fonds Podiumkunsten beweegt dus in goede richting en toch overheerst somberte. Reden is de verwachte tsunami aan subsidieverzoeken waarvan velen kopje onder zullen gaan door de beperkte middelen. In dat perspectief is de gelaatsuitdrukking van de directeur van het fonds relevant. Overheerst tevredenheid dan toont hij zich de dijkgraaf die met vertrouwen de vloedgolf tegemoet ziet omdat hij zijn dijken voldoende verstevigd heeft. Is hij vooral bezorgd dan toont hij zich begaan met het lot van de drenkelingen waarvan hij weet dat de meesten het niet overleven. Vooralsnog lijkt niemand zich dat lot aan te trekken als we afgaan op het beleid dat zowel op het ministerie als bij het Fonds wordt ontwikkeld. Er wordt obligaat geklaagd over bezuinigende overheden en gaat voorbij aan de eigen mogelijkheden om iets aan de situatie te doen.

George Lawson heeft eerder bewezen dat het ook anders kan. Als hoofd van de afdeling toneel op het ministerie heeft hij in de tachtiger jaren een plan ontwikkeld waar de toneelsector in Nederland veel voordeel van heeft genoten. Draagvlak daarvoor werd gecreëerd door de breed samengestelde commissie De Boer. Een dergelijke vorm van beleidsregie is nu meer dan ooit nodig. Door middel van inhoudelijke sturing kunnen talenten behouden worden en door economisering kan meer overeind gehouden worden.

Als Lawson zich werkelijk bekommert om de podiumkunsten dan verschanst hij zich niet tevreden achter zijn versterkte dijk maar neemt het initiatief tot een reddingsplan.

Comments are closed.

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3597 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3597 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3597 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3597 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3597