Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/load.php on line 585 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3597 Leiderschap in problemen | Pim van Klink Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3597 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3597 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3597 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3597 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3597

Leiderschap in problemen

December 13, 2011

Bij twee gerenommeerde cultuurinstellingen zijn de afgelopen dagen problemen met de directie naar buiten gekomen. Het Groninger Museum meldde dat algemeen directeur Kees van Twist op een zijspoor is gezet omdat gebleken is dat de financiele huishouding structureel niet op orde is. Vandaag bericht de Volkskrant uitgebreid over een leiderschapscrisis bij het Nederlands Architectuur Instituut. Algemeen directeur Ole Bouman zou over te weinig leidinggevende kwaliteiten beschikken en de zakelijk directeur zou in dit vacuum gestapt zijn met alle onduidelijkheid vandien. Dit althans is de visie van de staf en wat er ook van waar is, door deze perceptie lijkt er een onwerkbare situatie te zijn ontstaan. Omdat ik van beide gevallen geen specifieke informatie bezit, onthoud ik mij van een oordeel.

Wel wil ik benadrukken dat het hier geen uitzonderingen betreft; de culturele sector kent talloze leiders die voortijdig hun post hebben moeten verlaten. Oorzaken daarvoor dienen breder gezocht te worden dan louter de persoonlijkheid en competenties van de directeur. De beleidsomgeving en de prikkels die daarvan uitgaan; de samenstelling van besturen en de selectieprocessen bij vacatures; de mores in de sector zijn factoren die van invloed zijn op de keuze voor directiefuncties. In onze recent verschenen studie wordt daar uitgebreid op in gegaan. Daarnaast kan niet genoeg benadrukt worden dat leidinggeven in culturele instellingen zeer complex is vanwege kwaliteit,betrokkenheid en assertiviteit van medewerkers.

In de AngloSaksische landen is het besef dat het hier ‘a hell of a job’ betreft , allang doorgedrongen en dat heeft geleid tot hoogwaardige Cultural Leadershipcourses naast speciale MBA’s voor de Arts&Culture. Helaas zijn we in Nederland (nog) niet zover en daarom zullen de berichten over directies die in de problemen komen nog wel aanhouden.

Comments are closed.

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3597 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3597 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3597 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3597 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3597