Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/load.php on line 585 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3597 Pop en de bezuinigingen | Pim van Klink Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3597 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3597 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3597 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3597 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3597

Pop en de bezuinigingen

January 16, 2012

Net als vorige jaren mocht ik dit jaar weer een bijdrage leveren aan het Noorderslagseminar. Onderwerp was de bezuinigingen en hoe je daar mee om moet gaan. Mijn opvatting is dat de popsector weinig last zal hebben van de aangekondigde bezuinigingen omdat de afhankelijkheid van overheidssubsidies veel minder is dan bij andere kunstsectoren. Des te opvallender is de boosheid in popkringen over de kunstbezuinigingen van dit kabinet, afgelopen zaterdag prominent verwoord door Lowlandsdirecteur Eric van Eerdenburg.

Hoe anders was dat twintig jaar geleden toen de Stichting Popmuziek Nederland zich heftig te weer stelde tegen de almaar uitdijende subsidies voor symfonieorkesten, operagezelschappen en andere ‘hogere’  cultuuruitingen. Onder de noemer ‘ Kunst is oorlog’ werd toen actie gevoerd om popmuziek een meer serieuze plek in het kunstbeleid te geven. Daar is weinig tot niets van terecht gekomen want niet alleen zijn de subsidiebudgetten voor pop nog steeds marginaal maar inmiddels is ook het belangrijkste wapen van de sector, de eerder genoemde stichting, onklaar gemaakt.

Dramatisch is dat niet want de popsector heeft zich zonder overheidsbemoeienis ook goed ontwikkeld: Nederlandse DJ’s zijn wereldwijd toonaangevend; er is een grote dynamiek in de bandcultuur zoals Noorderslag ieder jaar weer bewijst en de publieksbeleving is enorm, gelet op het succes van festivals zoals Lowlands. De overheidssteun voor deze ontwikkelingen is miniem. Hoe vreemd is het dan dat uit deze kringen zulke luide protesten tegen het bezuinigingsbeleid worden vernomen. Wil de popsector wellicht salonfahig worden?

Comments are closed.

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3597 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3597 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3597 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3597 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3597