Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/load.php on line 585 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3597 goede kunst laat zich niet manipuleren | Pim van Klink Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3597 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3597 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3597 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3597 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3597

goede kunst laat zich niet manipuleren

April 9, 2013

is de titel van een column van Christiaan Weijts in de NRC van 5 april. Het is het beste beleidsadvies aan overheden dat ik me kan denken. Weijts neemt stelling tegen het megalomane maakbaarheidsdenken bij sommige gemeentebesturen. Als voorbeeld neemt hij Den Haag waar onlangs besloten is tot de bouw van een nieuw cultuurpaleis voor maar liefst 180 miljoen terwijl op de cultuurbegroting fors gekort wordt. Het idee erachter is dat een groot nieuw zalencomplex automatisch een enorme impuls aan het kunstklimaat geeft. Deze vorm van bestuurlijk wensdenken wordt door Weijts terecht ontmaskerd: goede kunst laat zich niet sturen door prestigieuze bouwprojecten. Form follows function en niet andersom.

Dat betekent dat gemeentebesturen op zoek moeten naar goede kunst en dat passend moeten ondersteunen. Het Haagse gemeentebestuur heeft dertig jaar geleden een enorme kans laten liggen. Het Nederlands DansTheater was onder leiding van het illustere duo Jiri Kylian en Carel Birnie in korte tijd een wereldspeler geworden en verdiende veel geld met buitenlandse tours. Dit geld werd gespaard voor de droom van een eigen danstheater. Bestuurlijk Den Haag heeft dit cultureel ondernemerschap niet op waarde geschat , laat staan gesteund. Het is de verdienste van de directie dat er toch een illuster gebouw is gerealiseerd. Dit complex is vooral gefinancierd met eigen middelen  maar als de gemeente toen meer geld beschikbaar had gesteld, was er toen een meer duurzaam complex ontstaan. Nu wordt er al na 25 jaar een gebouw afgeschreven en wordt een onevenredig hoog bedrag gereserveerd voor een gebouw waar de artistieke noodzaak niet van is aangetoond. Het doet denken aan het Franse cultuurbeleid: grands travaux terwijl het land cultureel verarmt.  Geen wonder dat de Haagse bevolking zich hier massaal tegen keert.

Kunstbeleid dient goede kunst te ondersteunen en niet gebruikt te worden voor oneigenlijke motieven zoals bestuurlijk prestige of economische ontwikkeling.

Comments are closed.

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3597 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3597 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3597 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3597 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/kunsteconomie.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3597